V dnešnom článku prinášame inšpiračný rozhovor na tému podnikanie zo srdca s Danielom Pavlovičom, majiteľom menšej ale útulnej reštaurácie Will Salas v Bratislavskom Ružinove, kde varia zdravo a zo srdca.
Ak rozmýšľate nad tým, že chcete mať prácu od srdca a so zmyslom života, nechajte sa inšpirovať ľuďmi, ktorí dokázali vykročiť a ísť svoju vlastnou cestou.
Je to často ťažšia cesta, ale prináša zmysel života, radosť a vnútorné naplnenie.
Podnikám v gastronómii zameriavame sa na zdravé stravovanie. Pripravujeme pokrmy bez pridaných dochucovadiel, ako je múka, vegeta, bujón, cukor, Snažíme sa ukázať, že sa dá jedlo pripravovať čestne, s láskou a s nadšením.
Podnikanie pre mňa znamená slobodu, tvorivosť , radosť , dávanie, budovanie dobrých a skutočných vzťahov.
Bola to cesta za vlastnou tvorivosťou a radosťou z práce.
Podnetom bolo ukázať, že sa to dá aj inak. Bolo to ťažké rozhodnutie, ale už som mal pocit vyhorenia a stereotypu… začiatky boli veľmi ťažké a náročné, partnerka mi bola veľkou oporou. Začal som s kamiónovou dopravou postupne ma trh a možnosti posunuli do menších aut. A tak som pokračoval v kuriérskych službách, kde sme začali voziť aj potraviny a vtedy sa nám vnukol nápad urobiť si vlastný e-shop s donáškou potravín. A pri tejto práci nás to zase posunulo na prípravu a spracovanie drobného ovocia a zeleniny . Príprava na tento nový nápad nás posunul až sem, do priestorov administratívnej budovy v Ružinove a už sme museli pridať jeden stôl aby si mohli dať kávičku a keď sa prevalilo, že budeme tam pracovať so šalátmi, tak záujem narástol a tak sme pridali ďalší stôl a ďalší a terasu a ani sme si nevšimli a prevádzkujeme malú a zdravú jedálničku.. toto je môj príbeh…
V jedálničku máme rôzne šaláty, ale najviac idú naše meníčka. Sú to jedlá ako bryndzové krúpky, kde sú jačmenné krúpy, bryndza, údený tempeh, alebo Singapurské nudle, kde sň ryžové cestoviny, kukuričky, zázvor, cesnak, cibuľa, hrášok. Obľúbené sú aj wrapy plnené quinou, špenátom, avokádom, tamari omáčkou. Ale máme v ponuke aj kombinácie s mäskom. Stále vymýšľame nové recepty. A zaleží nám na surovinách. A všetko robíme s láskou. To je základom našich jedál.
Práca mi prináša radosť, aj starosti, nových a úžasných ľudí a hlavne vieru a úctu.
Začiatky boli moc náročné … určite investície boli nutné, vedomosti som mal nazbierané z predošlého zamestnania, ale pri podnikaní som zistil, že to je veľmi málo a treba toho vedieť oveľa viac a v iných oboroch…. účtovníctvo, marketing, obchod…. atď.. a vtedy som využíval často doktora googla a samozrejme veľa kurzov, prednášok a školení…
Najväčšia opora bola moja partnerka, s ňou som sa radil, veľa informácii som hľadal cez google a cez známych a získané kontakty.
Určite prekážky boli a stále sú… zbaliť to bolo veľakrát a je vždy keď som unavený a je toho ešte veľa. Prekonávať prekážky mi pomáhajú naši zákazníci a ľudia ktorí si vážia našu prácu a vedia oceniť a vidieť našu srdečnosť.
Určite je toho veľa… ale ako základ pri podnikaní by som zmenil prístup k ľudom teda zamestnancom a robil by som iba veci ktoré dokážem urobiť sám a nebudem potrebovať žiadnych zamestnancov.
To je veľmi jednoduché… robte len to o čom ste presvedčení, že je to správne, robte všetko srdcom, svoju prácu považujte za posolstvo, vždy sa riaďte podľa potrieb a chuti zákazníka aj keď Vaša môže byť iná. Buďte dávajúci, majte úctu a pokoru.
Prvú časť série o podnikaní nájdete tu